Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Colōnies felines

L'Ordenança municipal sobre benestar animal i tinença d'animals que viuen en l'entorn humà, a través de l'article 8.6 s'estableix que l'Ajuntament de Calvià promourà el control de les colònies de moixos ferals situats, en espais públics o privats, en col·laboració amb les associacions i entitats cíviques sense ànim de lucre, mitjançant el mètode CER (captura–esterilització-retorn) de les colònies controlades de moixos urbans. 

Controlar la grandària d'aquestes colònies mitjançant la seva esterilització és l'objectiu que l'Ajuntament de Calvià desitja aconseguir. Aquest model de gestió permet:

  • Reduir o eliminar els possibles problemes que puguin sorgir amb la presència de moixos no controlats.
  • Estabilitzar la grandària de les colònies.
  • Millorar la qualitat de vida dels moixos urbans i contribuir a la seva convivència amb l'entorn.

Així mateix, amb la finalitat que compti amb millor informació i assessorament, i que pugui exercir d'interlocutor, l'ordenança inclou la figura de l' “alimentador/a” de la colònia acreditat, que haurà de comptar amb les associacions i entitats cíviques sense ànim de lucre que col·laborin amb el Ajuntament.

DEFINICIONS

Moix feral: s'estableix la consideració diferenciada del moix feral enfront del moix domèstic, i es reconeix la seva idiosincràsia pròpia. Els moixos ferals són membres de l'espècie de felí domèstic (Felis catus), però no estan socialitzats amb els éssers humans i per tant no són adoptables. Els moixos ferals apareixen per l'abandó o la fugida de moixos domèstics, que es converteixen en moixos assilvestrats després de viure un temps per si mateixos, o són moixos descendents d'altres moixos ferals. Els moixos ferals porten vides saludables i naturals en el seu propi espai; la seva llar està a l'aire lliure.

Colònia felina de moixos ferals: consisteixen en l'agrupació controlada de moixos sense persona propietària o posseïdora coneguda, degudament esterilitzats, que conviuen en un espai públic o privat, a càrrec d'organitzacions i entitats cíviques sense afany de lucre, amb l'objectiu de vetllar pel seu benestar i on reben atenció, vigilància sanitària i alimentació. L'Ajuntament de Calvià promou l'existència de les colònies controlades i registrades de moixos ferals i dóna suport a les entitats que cuiden d'ells.

Mètode CER: Procediment per a controlar les colònies de moixs ferals aplicant el sistema de Captura, Esterilització i Retorn, acompanyat del corresponent sistema de control de l'evolució d'aquesta. El seu objectiu és disminuir la grandària de les poblacions i la seva taxa de creixement incidint sobre la seva fertilitat.

Cuidador o alimentador: Tindrà aquesta consideració la persona que es comprometi a ocupar-se de la cura i atenció dels animals, així com del control de la immigració i altres accions que resultin necessàries per a la viabilitat i manteniment de la colònia.

Entitat col·laboradora: Tindran aquesta consideració les associacions de protecció animal que col·laborin amb l'Ajuntament de Calvià en la consolidació i control de les colònies felines.

SOL·LICITUDS

Qualsevol persona interessada en la col·laboració amb l'estabilització i cura d'una colònia de gats del municipi de Calvià realitzarà la sol·licitud mitjançant model normalitzat (ANNEX I) i, juntament amb la documentació addicional exigida, es presentarà a qualsevol de les oficines de registre de l'Ajuntament de Calvià.

Per a la tramitació de l'autorització com a cuidador de colònia de gats ferals, caldrà acreditar:

  • Un mínim de dues persones inscrites per colònia
  • Document de compromís amb l'ajuntament de Calvià de les persones col·laboradores en la cura i alimentació i cura de gats comunitaris de colònies felines segons model adjunt (ANNEX II) de cada persona inscrita (sol·licitant i col·laborador/s)