Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Nova Estaciķ Regeneradora d'Aigua de Santa Ponįa

Dimecres, 9 de març de 2022

ENTRA EN FUNCIONAMENT L'ESTACIÓ REGENERADORA D'AIGUA DE SANTA PONÇA (ERA) QUE PERMETRÀ ASSOLIR EL 85% D'AIGUA REGENERADA DAVANT DEL 12% ACTUAL

• L'actuació, finançada pel cànon de sanejament, suposa un pas decisiu a l'objectiu de la circularitat i l'abocament zero.
• L'ERA de Santa Ponça es converteix a la planta regeneradora d'aigua més avançada de les Balears i una de les plantes capdavanteres a nivell nacional.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, han visitat aquest matí la nova Estació Regeneradora d'Aigües de Santa Ponça (ERA), una infraestructura que suposa un pas decisiu a l'objectiu de la circularitat i un instrument clau del pla de regeneració i reutilització d'aigües de Calvià. També hi han assistit el tinent de batle i president de Calvià 2000, Marcos Pecos; la tinenta de batle i regidora de la zona de Santa Ponça, Nati Francès, el regidor de Medi Ambient i Transició ecològica, Rafel Sedano, i el gerent de Calvià 2000, Javier González, així com personal tècnic de lempresa municipal.

Durant la visita, la presidenta Armengol ha defensat la importància de dur a terme instal•lacions com l’ERA de Santa Ponça per continuar avançant «cap a aquestes Balears que ja han demostrat ser pioneres en polítiques mediambientals, líders en mesures que fomenten la circularitat i capdavanteres a l’hora de posar en marxa iniciatives per pal•liar els efectes del canvi climàtic». La presidenta també ha agraït a l’Ajuntament de Calvià «el compromís», la feina feta i la vocació de col•laboració amb el Govern: «és imprescindible que les diferents institucions treballem conjuntament per impulsar millores del cicle de l’aigua», ha afirmat.

Per part seva, el batle ha manifestat que la presentació d'aquest projecte és, per a Calvià, «la demostració clara de la voluntat del municipi de la protecció mediambiental. I poder oferir un segon ús a l'aigua és molt necessari perquè reduirem la punta de consum, per una banda, i perquè l'aigua que surti de l'emissari ho farà amb una qualitat que minimitzarà qualsevol impacte a la mar, per una altra». Rodríguez Badal ha conclòs que aquesta és l'aposta de Calvià: per l'eficiència i per protecció mediambiental.

El Conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha assenyalat que «aquesta infraestructura anuncia el futur de la gestió integral del cicle de l'aigua, un futur on haurem de seguir adaptant les nostres infraestructures a l'emergència climàtica i a la creixent escassesa d'un recurs finit com és el aigua».

L'Estació Regeneradora d'Aigua de Santa Ponça (ERA)
En el marc de l'economia circular i la sostenibilitat ambiental, l'Ajuntament de Calvià està desenvolupant un paquet d'accions d'optimització dels recursos hídrics del municipi de Calvià, entre les quals destaca especialment la potenciació de la reutilització d'aigües regenerades, la instal•lació emblemàtica de les quals és la nova Estació Regeneradora d'Aigües de Santa Ponça (ERA Santa Ponça).

Aquesta nova infraestructura, promoguda per Ajuntament de Calvià a través de Calvià 2000, que ha estat finançada a través del Cànon Balear de Sanejament, ha suposat una inversió de més de 5,3 M€, i permetrà augmentar considerablement la disponibilitat d'aigua regenerada a el municipi, passant del 12% actual fins a l'objectiu del 85% en el moment de màxima producció, apropant-se a l'horitzó de reutilització del 100% de les aigües tractades al municipi.

El projecte s'ha desenvolupat amb un enfocament modular, de manera que ofereixi una gran flexibilitat de producció i permet produir aigua regenerada amb dos nivells de qualitats diferenciats segons la demanda en els diferents usos previstos.

D'una banda, es produiran fins a 20.000 m3 al dia de qualitat 2.1, apta per a usos extensius, incloent-hi el reg de camps de golf, els horts i les explotacions agràries. D'altra banda, s'obtindran fins a 10.000 m3 per dia de qualitat 1.1, apta per a tot tipus d'usos urbans no potables, com el reg de zones verdes públiques, jardins privats o usos urbans, sent aquesta darrera la màxima qualitat definida a la normativa de reutilització daigües.

L'ERA de Santa Ponça s'ha dissenyat considerant la producció necessària per cobrir les demandes actuals i la seva evolució prevista a mitjà termini, i s'ha previst l'espai i les instal•lacions bàsiques per a la futura ampliació individualitzada dels diferents processos que la conformen segons l'evolució i la diversificació dels usos de l'aigua a més llarg termini. D'aquesta manera es garanteix l'aprofitament eficient de les instal•lacions hidràuliques alhora que optimitza la inversió pública.

Mitjançant la tecnologia avançada implantada en màxim nivell de tractament, la qualitat obtinguda complirà amb els requisits més estrictes a fi de garantir al màxim la seguretat sanitària en el seu ús quotidià, sent per aquesta raó la planta regeneradora d'aigua més avançada de Balears i una de les plantes capdavanteres a nivell nacional.

La posada en marxa de la nova ERA de Santa Ponça és una peça clau del pla de regeneració i reutilització d'aigües de Calvià, en què s'inclouen altres mesures com la dotació de xarxes de distribució d'aigua regenerada i dipòsits o llacunes de regulació, dotació de xarxes de reg per a zones verdes i jardins, desenvolupament de normatives basades en la gestió sostenible de l'aigua i actuacions de promoció i conscienciació entre els diferents grups d'interès, entre d'altres iniciatives.

Les actuacions en regeneració i reutilització de l'aigua formen part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de l'ONU, contribuint a la reducció de la petjada hídrica i la petjada de carboni, aportant beneficis mediambientals i millorant l'entorn socioeconòmic i paisatgístic del municipi. Per aquesta raó, constitueixen un eix prioritari dins del pla estratègic de l'Ajuntament de Calvià, l'ambició a llarg termini del qual és reutilitzar el 100% de l'aigua tractada al municipi, evitant totalment l'abocament d'aigües al medi.