Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Recuperaciķ de marjades d'olivar a finca Galatzķ

Dijous, 10 de març de 2022

LA FINCA DE GALATZÓ RECUPERA LES TRADICIONALS MARJADES AGRÍCOLES D'OLIVERAR QUE TINDRAN UNA PRODUCCIÓ AGRÀRIA ÚTIL

S'han recuperat un total de 7 hectàrees a na Llaneres, prop dels molins hidràulics, i al Tramuntanal

Un dels elements fonamentals del paisatge de la finca pública de Galatzó, i de la Serra de la Tramuntana en general, són les seves oliveres. Aquest tipus d'explotació és tradicional i característica d'aquesta zona i va ser un dels elements essencials per aconseguir la declaració de la Serra de la Tramuntana com a Patrimoni Mundial, precisament pel seu valor patrimonial i paisatgístic.

El regidor de Medi Ambient i Transició ecològica, Rafel Sedano, ha explicat que, precisament en aquesta línia, l'Ajuntament de Calvià ha dut a terme una sèrie de projectes de recuperació de diferents espais agrícoles de la finca pública Galatzó que han estat explotats tradicionalment però que actualment es troben en un procés d'abandonament i colonització per part de la vegetació natural (garriga, Oleo-Ceratonion), afavorit pel temps que la finca ha estat sense una adequada gestió agrícola abans de la seva adquisició per l'Ajuntament. Per això és necessari recuperar zones agrícoles, que tradicionalment eren olivars, vinyes, garrovers o de fruiteres.

Les explotacions d'olivera eren presents en una gran superfície de la finca. Mostra d'això són els bancals que avui dia es conserven a la finca de Galatzó com a herència del passat. A poc a poc aquest tipus de cultiu es va anar reduint en superfície. Les darreres zones dedicades al cultiu de l'olivera dins la finca es troben a duess àrees ben diferenciades: es Tramuntanal i Na Llaneres.

Així, les actuacions dutes a terme des de l'Ajuntament han perseguit la recuperació dels bancals d'oliveres prop dels molins hidràulics de la finca (Na Llaneres) i els situats entre en camí vell i es Tramuntanal, que suposa una superfície total d'unes 7 Ha, que amb el pas del temps s'ha vist engolida per l'avanç de la vegetació arbòria típica del bosc mediterrani, fonamentalment pi i llentiscle, provocant la pèrdua tant dels cultius tradicionals de la zona (olivar), com el paisatge de marjades típiques de la Serra.

Per a la recuperació dels cultius tradicionals d'aquestes marjades i el seu valor paisatgístic, s'ha requerit d'una actuació de tala de pins, desbrossament de càrritx i mates, i poda de l'arbrat, que ha estat subvencionada dins la Convocatòria de subvencions del Consorci de la Serra de Tramuntana per a l'any 2021, per a la recuperació d'elements arquitectònics i etnològics amb valors patrimonials, amb l'objectiu de la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn i dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal. Ara, una vegada realitzada l'actuació es pot gaudir de les marjades de pedra en sec, que es trobaven ocultes per la vegetació. Aquestes actuacions s'han dut a terme amb els permisos i autoritzacions pertinents dels organismes competents, així com d’acord la Llei Agrària i la Política Agrària Comunitària

Un cop recuperades les marjades, aquestes queden incorporades com a superfície agrària útil dins l'explotació agrícola, i seran llaurades i novament explotades amb cultius tradicionals. Dins la gestió agrícola de la finca pública es planifica la plantació de nous exemplars d'oliveres, així com la recuperació dels arbres existents, potenciant la gestió agropecuària i ambiental d'aquest territori, compensant la tala d'arbrat que ha estat necessari per la recuperació del paisatge agrícola.

A més, recuperar els usos i espais agrícoles tradicionals afavoreix la conservació de la finca, en tant que dona resposta a l'abandonament que havia propiciat una pèrdua de les antigues zones de cultiu, substituïdes per vegetació forestal i que donen continuïtat a la coberta forestal existent, el que pot suposar un increment del risc potencial d'incendis. Així, la recuperació de part del sòl agrícola, juntament amb les mesures d'autoprotecció com les faixes, contribueixen a la disminució dels risc d'incendis.

Aquestes actuacions estan en consonància amb el projecte de gestió agropecuària i forestal que l'Ajuntament de Calvià, a través del departament de Medi Ambient i Transició ecològica, executa en aquesta finca i així es defineix en el seu Pla Estratègic, on s'aplica un sistema de gestió agroecològic com a proposta de sostenibilitat per al medi rural, potenciant la gestió agropecuària i ambiental d'aquest territori i que respon a l'objectiu de conservar el paisatge cultural i agrícola d'una possessió de la Serra de Tramuntana.