Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Fundació Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca

Calvià, 28 de març de 2023

CONSTITUÏDA LA FUNDACIÓ DEL PARC ARQUEOLÒGIC DEL PUIG DE SA MORISCA DE CALVIÀ QUE GESTIONARÀ EL MUSEU

Ajuntament de Calvià, Govern, Consell de Mallorca i Universitat de les Illes Balears formen part del patronat de la Fundació

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Bel Busquets; la directora general de Cultura del Govern, Catalina Solivellas, i el rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot, han formalitzat aquest matí la Fundació del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca, que gestionarà el Museu que ben aviat entrarà en funcionament.

La Fundació està integrada per lAjuntament de Calvià, el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears, i té com a objecte la conservació, investigació, restauració, exposició, valorització, difusió, adquisició i socialització del patrimoni històric, cultural i natural del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca de Calvià.

El patronat estarà integrat econòmicament en un 50% per l’Ajuntament de Calvià, i en un 25% pel Govern i el Consell de Mallorca, respectivament. La UIB oferirà suport a la investigació científica i a les activitats didàctiques i pedagògiques, així com a l'assessorament i suport tècnic.

El Parc està sent visitat, en circumstàncies normals, per unes 70.000 persones a l'any, sent les temporades de tardor i primavera les que presenten més afluència.

El Museu ha estat finançat amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible, mentre que el Consell de Mallorca, a través del Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics, i l'Ajuntament de Calvià, financien l'acondicionament i l'adequació paisatgística del Parc Arqueològic.

A l’acte també hi han assistit la regidora de Patrimoni, Francisca Muñoz; la regidora de Santa Ponça, Nati Francés, i els regidors Rafel Sedano i Marga Plomer, així com el responsable técnic de Patrimoni de l’Ajuntament, el doctor Manel Calvo.

El Museu
El Museu que s'ha construït té una superfície de 1.500 m2 i s'organitza en dues plantes. A la planta pis del Museu hi ha un vestíbul ampli que distribueix les diferents dependències: la sala d'exposicions temporals, els laboratoris de restauració i arqueologia, els serveis administratius del Museu, la botiga i el bar. A la planta subterrània s'hi ubica la sala d'exposició permanent i els diferents magatzems que permetran exposar i allotjar les col•leccions arqueològiques del municipi de Calvià.

L´exposició permanent del Museu proposarà una temàtica universal. Amb el títol de Humans in contact, al llarg de tota l'exposició es mostrarà com el contacte amb altres persones i comunitats ens ha fet, al llarg del temps, essencialment humans. Tot i això, aquests contactes han estat molt diversos i han tingut conseqüències molt diferents. Per això, al llarg de l'exposició permanent es podran veure els diferents tipus de contacte que van existir al llarg del temps i on el Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca ens ofereix una finestra única per acostar-s'hi. Es mostrarà el contacte entre púnics i talaiòtics, les relacions entre els conqueridors romans i les comunitats locals, o el que va suposar la conquesta de Mallorca per les tropes del rei Jaume I el 1229. L'exposició finalitzarà amb les complexitats i contradiccions dels contactes actuals on la transmissió d'informació i el moviment de persones ens trasllada des de la nostra realitat diària a un univers global.

El Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca
Paral•lelament a la construcció del Museu, es desenvolupen nous projectes al Parc.

D'una banda, es durà a terme l'adequació de les 35 hectàrees que conformen el parc per a la visita pública. Es dissenyaran nous itineraris, de manera que hi haurà més de 6 km que es podran recórrer i que permetran observar la gran riquesa botànica i natural del lloc. S'adequaran els sis jaciments existents així com els 9 conjunts etnogràfics que hi ha, i es crearan o milloraran els 5 miradors del parc.

D'altra banda, en col•laboració de la Universitat de les Illes Balears, s'està treballant en la creació d'una zona enjardinada on poder passejar i veure les plantes anteriors a l'arribada de l'ésser humà a Mallorca, l'impacte i els canvis que va suposar l’arribada de les comunitats humanes, així com les principals plantes que van ser cultivades o explotades durant la prehistòria. Això suposa el disseny de tot un espai que s'ubicarà tot just després del Museu i conformarà un altre dels espais de visita del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca.

L'actuació conclourà amb la remodelació de l'entrada del Parc, l'adequació de les senderes o els itineraris existents amb la creació d'un recorregut exterior accessible on es puguin concentrar la senyalètica amb els continguts pedagògics o explicatius de la zona arqueològica, i altres actuacions com ara la digitalització de la informació per al control d'aforaments, etc.

Declaracions del batle     Declaracions de la vicepresidenta del Consell de Mallorca

Declaracions del rector de la UIB     Declaracions de la directora general de Cultura del Govern